Pažintinės kelionės į Sakartvelą (Gruziją): 5 populiariausi nacionaliniai patiekalai

2023-11-23

Sakartvelo virtuvė yra Azijos ir Europos autentiškas skonių mišinys. Kartvelų virtuvė garsėja nuostabaus skonio sūriais, vaisiais, daržovėmis, kurie derinami su įvairia mėsa ir prieskoniais. Pažintinės kelionės Sakartvele neatsiejamos nuo išskirtinių patiekalų ragavimo. Ši Kaukazo kalnų šalis suteikia galimybę pasinerti į unikalių skonių jūrą. Sakartvelo gyventojai labai puoselėja savo tradicinius patiekalus. 

Chinkaliai

Dangiško skonio kartvelų patiekalai garsėja visame pasaulyje. Vienas jų yra chinkaliai. Tai – labai populiarūs kartvelų koldūnai. Chinkaliai gaminami iš miltinės tešlos. Susukta tešla yra įdaroma mėsa ir prieskoniais. Šis patiekalas yra laikomas vienu iš nacionalinių Sakartvelo patiekalų. Pažintinės kelionės Sakartvele metu galima paragauti chinkalių su įvairiais įdarais.  Skirtingi Sakartvelo regionai gamina chinkalius su skirtingais įdarais. Populiariausias įdaras – kiaulienos/jautienos mišinys. Kalnuose chinkaliai dažnai gaminami su avienos įdaru. Įdarui gali būti naudojami sūriai, varškė, grybai. Puikiai išvirti, sultingi chinkaliai nepalieka abejingų.

Chačapuriai

Pažintinės kelionės Sakartvele metu rekomenduoja paragauti firminių chačiapurių. Ši skani sūriu įdaryta duona yra tikras Sakartvelo virtuvės simbolis. Chačapuriai yra tradicinis Sakartvelo patiekalas, kuris garsėja ne tik šalyje, bet ir už jos ribų. Chačapuriai dažnai būna kepti orkaitėje arba keptuvėje, o jų išskirtinumas slypi ne tik skaniuose ingredientuose, bet ir patiekalo formoje. Chačapurių skonis džiugina tiek vietinius gyventojus, tiek ir svečius iš viso pasaulio.

Charčio sriuba

Pažintinės kelionės Sakartvele metu rekomenduojama paragauti Charčio sriubos. Ji yra gana sotus patiekalas, puikiai tinka šaltajam sezonui. Ji ruošiama su mėsa, bulvėmis, morkomis, svogūnais ir kitomis daržovėmis, įvairiais prieskoniais.

Pchali

Pchali patiekalas gaminamas iš maltų špinatų, burokėlių ar kopūstų ir formuojamas į mažus rutuliukus. Šios daržovės sumalamos ir iš paruoštos masės formuojami nedideli rutuliukai. Pchaliai gardinami įvairiais prieskoniais, kurie suteikia patiekalui ypatingą skonį. Šis universalus patiekalas džiugina ne tik savo skoniu, bet ir spalvomis – įvairių daržovių naudojimas suteikia jam ryškią, estetiškai patrauklią išvaizdą. Pažintinės kelionės Sakartvele metu rekomenduojama pasimėgauti pchaliais.

Čiurčelos

Sakartvelas garsėja išskirtiniu desertu. Pažintinės kelionės metu keliautojų akį dažnai patraukia įvairiaspalvės čiurčelos. Tai – vienas populiariausių gaminamų saldumynų Sakartvele. Savo forma čiurčelos primena dešreles. Čiurčelos gaminamos iš graikinių riešutų. Jie suveriami ant virvelės ir išmirkomi vynuogių sultyse, vėliau išdžiovinami. Šis saldumynas šalyje yra labai populiarus. Čiurčelos ne tik skanios, bet ir labai maistingos. Pažintinės kelionės Sakartvele metu keliautojai čiurčelas perka ne tik sau, bet ir lauktuvėms.

Pažintinės kelionės Sakartvele neatsiejamos nuo gastronominių patirčių. Sakartvelo virtuvė ir vaišingumo tradicijos atspindi šalies gyventojų svetingumą bei draugiškumą. Tai yra unikali patirtis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *